Esemény
2019.08.02.

A mesteri ütés

Fernando Belasteguín, a CUPRA márka nagykövete, ismertebb nevén „Bela”, felkészül sportkarrierje egyik legnehezebb ütésére. Bela a padel legendás alakja, ő állt a leghosszabb ideig – megszakítás nélkül 16 éven keresztül – a sportág világranglistájának élén. Ennek ellenére még ő is beismeri a feladat nehézségét: „Amikor megkerestek a kihívással, úgy gondoltam, hogy lehetetlen. Most azonban nem tágítok innen, amíg nem sikerül."
Mesteri ütés

Bela kihívása: A barcelonai kikötő egyik épületének nyolcadik emeletéről kell végrehajtania egy trükkös ütést. A nyitott napfénytetőn keresztül kell az utcán parkoló CUPRA Ateca utasterébe beütnie a labdát – 36 méter magasból, miközben a célterület mindössze 70×50 centiméter. Enric Álvarez, a Katalán Műszaki Egyetem biofizika-professzora elemezte a kihívást. „A sikerhez nélkülözhetetlen a rendkívüli pontosság, ugyanis ilyen magasságból igazán kicsi a hibahatár. A helyes szöget és az ahhoz tartozó sebességet meg kell közelítenie az ütéshez. Ez az ütés gyakorlatilag lehetetlen” – töpreng a tudós.

 

További nehezítő tényező: Bela néhány gyakorló ütéssel melegíti a csuklóját miközben a kihívás helyszíne felé tart. Rövid időre megáll a közeli edzőteremben egy utolsó pillanatos felkészülésre, és közben a megfelelő ütésre koncentrál. Az átemelést tartják a legjobb ütéstípusának, azonban annak most semmi hasznát nem venné. „Olyan módon kell megütnöm a labdát, ahogyan még soha nem tettem” – foglalja össze. Amikor kilép a teraszra, megérzi a szelet, ez a kihívás egy újabb nehezítő tényezője. A tengerhez ilyen közel és ilyen magasságból egy hirtelen széllökés bizony még a legpontosabb ütés számára is komoly veszélyt jelent, ugyanis a labda tömege mindössze 56 gramm. Így arra is oda kell figyelnie, hogy a megfelelő pillanatot válassza a trükkös ütéshez.

 

A fizika és a biomechanika mesteri ismerete: Csönd. Bela nem habozik, hátrál néhány lépésnyit, hogy semmi ne akadályozza az ütését, feldobja a labdát a levegőbe, amely valamivel később találkozik az ütőjével. A labda 10 fokos szögben emelkedve, 54 kilométer/óra sebességgel repül, és három másodpercet zuhan, amíg meg nem érkezik az innen fentről olyan aprónak tűnő célhoz. Bela jogosan ünnepli a teljesítményét: „Figyelembe vettem a szelet is a labda röppályájának kiszámításakor, és elsőre sikerrel jártam. Ki gondolta volna, hogy 30 évnyi padel után egy új típusú ütést kell megpróbálnom, hogy helytálljak a CUPRA nekem címzett kihívásán?!”

 

„Egyszerűen lenyűgöző az, amit elért, hiszen számtalan tényező nehezítette a feladatot. Rendkívüli biomechanikai szabályozóképesség szükséges egy ilyen tetthez” – összegzi Enric Álvarez biofizikus. Ezt a hihetetlenül pontos, mesteri ütést is kirakhatja a már igencsak teli dicsőségfalára a padel legendás alakja. Azonban ezzel még közel sem ért véget Bela és a CUPRA mérkőzése: „Remélem, hogy megkeresnek egy újabb kihívással! Akármit is találnak ki, nézzük meg, hogy meg tudom-e csinálni.” Kétség nem marad ezzel kapcsolatban, ugyanis a CUPRA a World Padel Tour (WPT, padel-világtornák) Hivatalos Nemzetközi Szponzoraként lép fel 2019-ben, valamint a WPT összes 2020-ban és 2021-ben megrendezendő padeltornájának partnere.

 

Döntő a pontosság két mestere között

Bela: Mindössze 22 évesen a WPT történelmének legfiatalabb világelső játékosa.

CUPRA Ateca: Az új CUPRA márka első járműve.

Bela: A leghosszabb ideig – 16 éven keresztül – első helyen rangsorolt játékos.

CUPRA Ateca: Hat különböző üzemmódban élvezhető kiemelkedő teljesítménye.

Bela: 5 világbajnoki cím.

CUPRA Ateca: 300 lóerő csúcsteljesítmény.

Bela: 10 Ezüst Olimpia díj.

CUPRA Ateca: Teljes egészében LED-technikájú fényszórók automatikus szabályozású fénykévével.

Árajánlatot kérne? Kipróbálná modelljeinket személyesen is? Érdeklődjön hétköznap 8:00-17:00-ig személyesen márkakereskedésünkben, hívjon minket a +36 1 407 2600-as számon vagy írjon a marketing@szaboauto.hu e-mail címre!

SEAT Szabó, a SEAT-specialista!