Tippek
2019.06.28.

Ötletek a gondtalan nyári vezetéshez

Európát elérte a nyári hőhullám, így sokan látogatják a strandokat vagy a vízpartokat.  Ezekhez eljutni sokszor csupán néhány perc, de a közúti közlekedés biztonsági szakértői e rövid utazások veszélyeire figyelmeztetnek, különösen a vezetők figyelmének lankadása miatt. Számos tipikus nyári szokást el kell kerülni,  mert ezek amellett, hogy kockázatosak még bírságokat is eredményezhetnek. Íme hét tipp a gondtalan nyári vezetéshez:
Seat tenger

Sem strandpapucs, sem  fürdőruha: 
A tipikus strandviselet nem alkalmas autóvezetésre. A strandpapucs például csökkenti a vezető képességét a pedálok kezelésére, az be is akadhat a pedálokba, és megakadályozhatja a gépkocsi vezetőjét a megfelelő reagálásban.  A legtöbb európai országban nincs kifejezetten tiltva, de a strandpapucsban vagy mezítláb történő vezetés akár büntetést is vonhat maga után,  mivel korlátozhatja a lábak szabad mozgását. A járművezetőknek mindig olyan ergonomikus lábbelit kell viselniük, amelyben megfelelően tudnak vezetni. A meztelen felsőtesttel való  vezetés  során (az Európai gépjármű Bizottság Alapítványa szerint a járművezetők 25 %-a így vezet) a biztonsági öv felhorzsolhatja a testbőrt. A jármű belsejében lévő hőmérséklet csökkentése érdekében a SEAT Műszaki Központja azt javasolja, hogy a légkondicionáló bekapcsolása előtt nyissuk ki az ajtókat és az ablakokat egy percre, hogy kiszellőzzön a belső tér.
 
Az utasok száma feleljen meg az ülések számának: 
Még ha az utazás távolsága csupán néhány kilométerre tehető, az ülések számánál több embert szállítani veszélyes, mert valamelyik utasnak nem jut biztonsági öv,  vagy a gyermekek esetében a gyermekbiztonsági rendszer.
 
A járművezetőknek szükségük van megfelelő folyadékra is: 
Bár kimondottan nem tiltott, viszont vezetés közben az étel és ital fogyasztás elterelheti a figyelmet a vezetésről. Természetesen fontos, hogy az ember megfelelő mennyiségű folyadékot igyon, amikor a hőmérséklet hirtelen  megemelkedik. Egy nagy-britanniai tanulmány azt mutatta ki, hogy a kiszáradt gépkocsivezető ugyanazokat a hibákat követi el, mint a 8 pohár bort elfogyasztott járművezető. Ezért a legjobb az, ha az ember indulás előtt, és az utazás alatt is rendszeresen fogyaszt folyadékot. Ezentúl az olyan vezetőt segítő eszközök, mint például a fáradtság érzékelő, elemzik a gépkocsivezető viselkedését, és javasolják, hogy mikor szükséges szünetet tartani.
 
A nem megfelelő testtartás:
Tipikus látvány meleg napokon a közutakon, hogy valaki úgy vezet, hogy kiteszi a könyökét a gépkocsi ablakán, pedig ezt el kell kerülni. Először is csökkenti a járművezérlő képességet a gépkocsi irányítására, mivel nincs mindkét keze a  kormánykeréken. Másodszor azért, mert  ütközés esetén súlyos sérülés következhet be.  Egy másik rendkívül kockázatos testtartás az első ülésen ülő utasok esetében az, hogy a lábukat felteszik  a műszerfalra.  Ilyenkor baleset esetén  az első légzsák nemcsak hogy nem fogja megfelelően megtartani az utast, hanem akár testi sérülést is okozhat.
 
Strandtörölköző, napszemüveg, fényvédő ... és vezetői engedély: 
Bármennyire is lazán szeret utazni,  ügyeljen arra, hogy mindig Önnél legyenek a személyazonosító okmányai! A legtöbb európai országban, ha valaki vezetői engedély nélkül  vezet, az büntetést von maga után.
 
Fordítson elég időt arra, hogy megtalálja a legjobb parkolóhelyet:
A parkolás közvetlenül a  strand közelében néha rémálom lehet, de próbálja meg nem felidegesíteni magát! Ne feledje, hogy a dudát csak a baleset megakadályozására használhatja,  nem pedig a bosszúsága jelzésére! Miután talált egy  parkolóhelyet, az olyan vezetői segédprogramok, mint a Park Assist, a kormánykerék automatikus forgatásával segít Önnek könnyebben beállni a parkolóhelyre.  Mindig győződjön meg arról, hogy az arra kijelölt területen parkol, mert a homokon vagy a védett területeken való parkolás komoly büntetést eredményezhet. 
 
Nyári slágerek:
A SEAT az első olyan autómárka a világon, aki a Shazam alkalmazást beépíti az autóiba annak érdekében, hogy az bármelyik nyári slágert beazonosítsa. De ha túl magasra állítja a hangerőt, akkor azt kockáztatja, hogy nem hall más hangokat, mint amilyen például egy mentőautó  szirénája vagy egy másik jármű dudája. Ez veszélyes, és akár pénzbüntetéssel sújtható! 
 

Árajánlatot kérne? Kipróbálná modelljeinket személyesen is? Érdeklődjön hétköznap 8:00-17:00-ig személyesen márkakereskedésünkben, hívjon minket a +36 1 407 2600-as számon vagy írjon a marketing@szaboauto.hu e-mail címre!

SEAT Szabó, a SEAT-specialista!